Αδικούνται οι παραγωγοί κηπευτικών από την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου

Αδικούνται οι παραγωγοί κηπευτικών από την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου

Αρ. Πρωτ. 9872/27.01.2011

Προς Υπουργούς:

- Οικονομικών

- Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Σε δυσμενή θέση βρίσκονται οι αγρότες που καλλιεργούν κηπευτικά προϊόντα, σε σχέση με τους συναδέλφους τους γεωργούς που ασχολούνται με άλλες καλλιέργειες, όπως για παράδειγμα οι ελαιοπαραγωγοί.  Σημείο αιχμής αποτελούν οι ισχύουσες διατάξεις αναφορικά με την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου που δικαιούνται και λαμβάνουν οι παραγωγοί.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι ενώ οι καλλιέργειες κηπευτικών προϊόντων, είναι ιδιαίτερα δαπανηρές σε επίπεδο χρήσης πετρελαίου κατά τη διάρκεια της παραγωγής, καθώς απαιτείται η συχνή χρήση τρακτέρ στο χωράφι, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου είναι πολύ χαμηλή.

Οι παραγωγοί κηπευτικών, δικαιούνται σήμερα λιγότερο από 4 ευρώ ανά στρέμμα σε ό,τι αφορά στην επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου που λαμβάνουν, ενώ οι παραγωγοί άλλων καλλιεργειών όπως ελιάς, δικαιούνται και λαμβάνουν σχεδόν 10 ευρώ ανά στρέμμα. Η ισχύουσα κατάσταση, φέρνει τους παραγωγούς κηπευτικών σε πολύ δυσμενή θέση σε σχέση με τους παραγωγούς άλλων καλλιεργειών, με αποτέλεσμα εν μέσω της ευρύτερης οικονομικής κρίσης, της μεγάλης αύξησης των τιμών του πετρελαίου, να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις υποχρεώσεις τους.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Για ποιους λόγους και με βάση ποια κριτήρια υπάρχει αυτή η σημαντική διαφορά στην επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης  πετρελαίου, που δικαιούνται οι παραγωγοί κηπευτικών σε σχέση με παραγωγούς άλλων προϊόντων;

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προχωρήσουν άμεσα τα αρμόδια Υπουργεία ώστε να υπάρξει δικαιοσύνη στην επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους παραγωγούς κηπευτικών προϊόντων, σε σχέση με  άλλες καλλιέργειες;

Απαντήσεις Υπουργείων